Kuntotestaus

Moni vieläkin ajattelee, että kuntotestaus on tarkoitettu vain urheilijoille tai kuntourheilijoille. Ja näin asia olikin vielä jokunen vuosikymmen sitten.

Nykyään kuitenkin tiedetään, että fyysinen suorituskyky on myös terveyden ennustaja, sillä huono fyysinen suorituskyky lisää pitkäaikaissairauksien sekä ennenaikaisen kuoleman riskiä merkittävästi.

Monille tulee kuntotestauksesta mieleen ikävät muistot. Ehkä selkein kouluaikojen muisto on Cooperin-testi, joka oli monille ahdistava kokemus. Tuolloin moni ajatteli, että "kuka selväjärkinen tätä tekisi vapaaehtoisesti?"

Nykypäivän kuntotestaus on paljon vaivattomampaa, sillä tarjolla on niin sanottuja epäsuoria ja submaksimaalisia kuntotestejä. Näissä testeissä, toisin kuin siinä ikävässä Cooperin testissä, ei tarvitse liikkua maksimaaliseen uupumukseen asti. Joissakin testeissä jopa maataan vain paikallaan! Silti nämä testit ovat riittävän tarkkoja tavallisille liikkujille ja kuntoilijoille arvioimaan heidän fyysistä suorituskykyään.

Myös maksimaalisiakin kuntotestejä yhä tehdään, mutta ne soveltuvat enemmän kuntourheilijoille ja erityisesti urheilijoille. Nämä yksilöt eivät koe lihastyön tekemistä täydelliseen uupumukseen asti niin epämukavaksi kuin muut. Ei edes siinä Cooperin testissä.

Kuntotestaus siis kannattaa jo mainittujen terveydellisten aspektien vuoksi, mutta myös siksi, että se helpottaa liikuntaohjelman suunnittelua.

HEALTH PLAN tarjoaa kehonkoostumuksen mittaukset, kestävyyskunnon mittaukset sekä lihaskuntotestit. Mikäli hinnastosta ei löydy juuri sinun kaipaamaa kuntotestiä, ota yhteyttä, niin pohditaan asiaa tarkemmin!